Miksi oikeastaan liikuntasuositukset nuorille on tehty? Niiden tarkoituksena on kertoa, millaista liikuntaa nuori tarvitsee turvatakseen normaalin kasvun sekä kehityksen. Tärkeintä on kuitenkin, että liikunta on monipuolista ja sitä tehdään säännöllisesti. Säännöllisellä liikunnalla ja toisaalta liikkumalla enemmän kuin suositus kertoo, saavutat enemmän terveyshyötyjä. Minimitavoite on, että säännöllistä liikkumista on vähintään tunti päivässä. Kaikkein pahinta terveydelle onkin paikallaanolo ja varsinkin, jos sitä on paljon ja se on pitkäkestoista.
Liikuntasuositukset nuorille kertoo, millaista on hyvä liikunta
Suositus on ottanut lähtökohdaksi sen, että liikuntaa tulisi olla jokaisena viikon päivänä. Kolme kertaa viikossa liikunnan pitää olla rasittavaa. Sellaista, joka parantaa kestävyyttä. Myös kolme kertaa viikossa liikunnan pitää kattaa lihasvoiman kehittämistä sekä luuston vahvistamista. Tuntia ei tarvitse liikkua kerralla, se voi koostua esimerkiksi parista puolen tunnin pätkästä. Pitkäkestoista istumista on hyvä tauottaa liikunnalla. Yhtä tärkeää kuin liikkuminen, on myös riittävä nukkuminen.
Tärkeämpää kuin itse suositus on se, että liikunta on mieluisaa. Jos liikuntaa ei ole harrastanut säännöllisesti, lasten liikuntasuositukset ehdottavat, että liikunta aloitetaan vähitellen. Ensin liikuntaa voi olla 15 minuuttia ja samalla istumista vähennetään 15 minuuttia. Tällä kaavalla liikuntaa lisätään pätkissä ja samalla paikallaanoloa vähennetään selkeästi. Hyvä tapa lisätä liikuntaa, on kävellä portaita.
Miten voi päivän aikana liikkua?
Aina ei ole mahdollista, mutta jos on, niin koulumatkan voi kulkea kävellen, rullalautaillen tai pyöräillen. Koululiikunnassa voi olla aktiivisesti mukana. Välitunneilla voi pelailla kavereiden kanssa pallopelejä tai juoksennella muuten, jopa kävely riittää. Mukavia harrastuksia ovat liikuntakerhot tai urheiluseuran toiminta. Parasta liikuntaa on kuitenkin se, mitä teet omaehtoisesti ja varsin mukavaa on myös hyötyliikunta.