Liikuntasuositukset eri ikäisille perustuvat lähinnä siihen, mitä tieteellisellä näytöllä on tutkittu. Se antaa vastausta siihen, kuinka paljon tai millaista liikuntaa lapsille ja nuorille pitäisi tarjota, että hyvinvointi on turvattu. Suosituksena on, että joka päivä pitäisi liikkua vähintään tunti ja pääasiassa liikunnan pitää olla kestävyyspainotteista. Mutta sen lisäksi liikunnan on sisällettävä myös lihasvoimaa eikä voi myöskään unohtaa luustoa vahvistavaa liikuntaa. Näitä tulee tehdä kolmena päivänä viikossa.
Liikuntasuositukset eri ikäisille liikuntataitojen kehittämiseksi
Eri ikäiset tarvitsevat erilaisia liikuntasuorituksia. Sen tulee kuitenkin olla mahdollisimman monipuolista, että liikuntataidot kehittyvät luonnollisesti, mutta sen pitää myös vaikuttaa liikkuvuuteen. Liikkuminen voi koostua useammasta hetkestä päivän aikana. Sekin on myös muistettava, että tärkeintä olisi liikkua vähän jokaisena päivänä, vaikka tunnin aikaraja ei täyttyisikään. Liikuntaan pitää sisällyttää myös iloa, jotta siitä tulisi tottumus sekä mahdollinen uusi harrastus.
Lasten liikuntasuositukset auttavat siihen, että lapsi tai nuori pysyy virkeänä. Paikallaanolo tarvitsee vaihtelua ja liikunta on siihen hyvä tauottaja. Kun liikunta on säännöllistä, myös kestävyys paranee. Näin varsinkin silloin, jos syke nousee kunnolla ja jopa hengästyy. Tärkeää on myöskin se, että lihakset ja luusto vahvistuvat. Tasapaino ja ketteryys kasvaa sekä notkeutta tulee lisää kuin huomaamattaan. Myös nukkumiseen pitää kiinnittää huomioita.
Virkeämpi arki
Koulussa istutaan paikoillaan suhteellisen paljon, joten siksi liikuntahetket ovat tärkeitä tauottamaan pitkää istumista. Moni jatkaa myös istumista illalla pelaamisen tai muun ruutuajan merkeissä. Myös nukkumisella on tärkeä merkitys virkeämpään arkeen. Aivoille pitää aikaa levätä, joten jokaisen pitäisi nukkua riittävästi. Lyhyet yöunet eivät tuo tarpeellista lepoa aivoille eivätkä anna aikaa ajatusten jäsentämiselle. Terveellinen liikunta vaikuttaa siihen, että lapsen ja nuoren kehitys on normaalia eikä pitkäaikaissairauksia synny.